El primer i únic rey d’Andorra

rey de andorra

Sabies que Andorra va tenir un rei durant 13 dies? Si t’agrada la història i l’aventura, aquest article és per a tu.

La història del Principat està plena d’anècdotes i curiositats que la fan única i especial. Una d’elles és la dels 13 dies en què un home, Boris Skossyreff, es va autoproclamar rei d’Andorra, el 1934.

Qui va ser Boris Skossyreff?

Boris Skossyreff va ser un aventurer i estafador nascut a Vilna, el 1896. Durant la seva vida, es va moure per diversos països d’Europa, Àsia i Àfrica, fent negocis i vivint de forma aventurera. Pertanyia a una família de la noblesa russa, la qual es va distingir en els exèrcits del tsar.

Estada d’en Boris Skossyreff a Andorra

La primera estada de Boris Skossyreff va ser a la població de Santa Coloma, prop de Sant Julià de Lòria, en una casa que encara es conserva i és coneguda com la “casa dels russos“.

El 1934, va arribar a Andorra i es va presentar com un noble hongarès exiliat, la qual cosa li va permetre guanyar-se la confiança d’alguns habitants de la petita nació pirenaica. Va mantenir llargues converses amb pagesos, artesans i responsables de la política andorrana.

El 8 de juliol de 1934, Skossyreff va declarar que havia estat triat pel poble andorrà com el seu nou rei. Es va autoproclamar com Boris I i es va posar una corona improvisada sobre el cap. Skossyreff pensava que, al ser Andorra un país sense un cap d’Estat reconegut, podria fer-se amb el poder sense massa problemes. No obstant això, el seu intent de coronar-se com a monarca va ser breu i polèmic, sent deportat a França després de només 13 dies en el tron. Malgrat que alguns andorrans el van recolzar a l’inici, aviat van sorgir dubtes sobre la seva veritable identitat i les seves intencions. A més, el govern francès, que en aquell moment tenia una gran influència sobre Andorra, no estava disposat a tolerar la presència d’un rei no reconegut a la regió.

La història de Skossyreff s’ha utilitzat en diverses ocasions com una eina de màrqueting turístic.

Malgrat el seu curt regnat, la figura de Boris Skossyreff continua sent recordada a Andorra com una curiositat històrica. Tot i que el seu intent de convertir-se en el rei d’Andorra va ser un fracàs, la seva història demostra el caràcter únic i sorprenent del Principat.

Finalment, la història de Skossyreff també s’ha utilitzat en diverses ocasions com una eina de màrqueting turístic. Algunes empreses del sector han creat visites i rutes que recorren els llocs on va viure i actuar durant el seu breu regnat, la qual cosa ha generat cert interès i curiositat entre els turistes que visiten Andorra.