L’esdeveniment ha estat organitzat per la Fundació Bomosa, el Govern i Andorra Recerca i Innovació per impulsar idees innovadores que mitiguin el canvi climàtic.
BOMOSA Fundació, l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic (OECC) i Andorra Recerca i Innovació (AR+I), amb la col·laboració del Departament de Participació Ciutadana, FEDA i HiveFive, van celebrar el passat divendres de forma conjunta la primera jornada centrada en la reducció i compensació de les emissions de CO2. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones, entre les quals hi havia representació d’Andbus, i va servir per alimentar de projectes i idees innovadores el mercat nacional de compensació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle per promoure la conversió de la petjada de CO2 al Principat.
La trobada es va iniciar amb una sèrie de xerrades de temàtica tècnica i de reflexió per tal de poder analitzar amb major detall quins són els reptes que planteja la situació actual. La tècnica de l’OECC del Govern, Anna Boneta, va parlar del mercat nacional de carboni i la doctora, enginyera forestal i investigadora d’AR+I, Marta Domènech, va explicar el paper que juguen els boscos en l’embornal de carboni. La investigadora sobre Energia i Clima a l’IDDRI, Marta Torres, durant la seva conferència sobre mercats de carboni, va valorar la importància de planificar “el més ràpid possible com reduir la petjada de carboni perquè és l’única manera de fer que funcioni tant la mitigació del canvi climàtic com de tenir un país millor que el que tenim avui”.
La segona part de la jornada va consistir en una hackató -una dinàmica competitiva en la qual es troben durant un període curt de temps diversos perfils distribuïts per equips per col·laborar en la creació d’un projecte o resolució d’un repte- per generar idees i solucions que puguin formar part del mercat nacional de compensació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. En aquest punt, els assistents es van dividir en grups de quatre per elaborar cadascun una proposta.